Ontvang wekelijks inspiratie voor bijzondere belevenissen in je mailbox

Workshop Bushcraft

Een belevenis van Philip

Wat ga je beleven?

Bij het woord Bushcraft denken wij aan goed kijken in wat voor omgeving je bent en wat je uit de natuur kunt halen om een comfortabel verblijf in het bos te hebben.  Als je de kennis hebt dan kun je met weinig middelen en comfort een aangenaam verblijf in het bos hebben. Leer het bos als een grote winkel te zien. Weet waar alles staat en waar je heen moet voor bepaalde behoeften die je hebt. Alles met respect voor de natuur, waar je altijd te gast bent.

Tijdens deze workshop maak je kennis met de basisbeginselen van bushcraft. Je leert een onderkomen maken van natuurlijke materialen. Daarvoor moet je eerst goed weten waarom, hoe, wanneer en waar je dat het beste kan doen. Ook leer je hoe je met een simpel zeiltje een waterdicht onderkomen bouwt. Daarvoor is basiskennis van een aantal knopen erg nuttig. Je leert hoe je een vuurtje opbouwt en leert werken met firesteel en vuurslag. Na deze workshop heb je meer kennis over hoe je altijd een vuurtje kunt maken, ook als het bos nat is, zonder lucifers!

Je krijgt kennis aangereikt over medicinale planten en eetbare planten. Ook komen verschillende bomen en struiken ruim aan bod. Hoe maak je een heerlijke salade van de planten die je gewoon uit de wei plukt? Van welke bomen kun je goed brandhout halen als je snel een vuur moet maken? En wat zijn goede houtsoorten voor het maken van een vuurboog en hoe herken ik die als ik door het bos loop? En hoe maak je allerlei bruikbare dingen uit de natuur met of zonder hulp van een mes?

Praktische informatie

Leeftijd: vanaf 14 jaar.

Minimaal aantal deelnemers 15 personen.

Delen via Social Media:

Philip

Vanaf jongs af aan was ik buiten hutten aan het bouwen en op latere leeftijd kwam daar het spelenderwijs ‘survivallen’ bij. Mijn passie voor de natuur is op jonge leeftijd aangewakkerd. Het SAS boek van John Wiseman ontdekte ik in de bieb en dat boek heb ik grijs gelezen. Ondertussen leerde ik spelenderwijs de principes van Bushcraft; achter in de tuin bouwde ik een oven van stenen en leem. Fikkie stoken vond ik het meest geweldige wat er was en kikkervisjes in de sloot waren voor mij niet veilig. Een reis die veel indruk bij me heeft achtergelaten was de hike die ik op 17 jarige leeftijd maakte boven de poolcirkel in Zweden. Midden in de wildernis kookten we op houtvuur, zelfs op de toendra zonder bomen lukte het ons om onze maaltijden te bereiden. Het kijken naar je omgeving was van belang. Op die plek wortelde het begrip Bushcraft diep in mij. Mijn grote passie voor de natuur bracht me tot de logische studiekeuze bos- en natuurbeheer. Eigenlijk dus opgeleid tot boswachter. Nog meer beroepsmatige verdieping vond ik in het waterbeheer en daarna ging ik aan de slag bij verschillende overheden. Mijn passie om natuurkennis en bushcraftvaardigheden inspirerend over te brengen aan mensen kreeg in 2011 vorm in mijn eigen bedrijf  ‘in de vrije natuur’. Vraag mij wat ik het liefste doe en mijn antwoord is 'Buiten zijn'. Bushcraft, survival, het verzamelen van eetbare wilde planten en buiten koken, ik doe het wanneer en waar het kan. Je hoeft niet naar Zweden of Schotland om de kunst van de wildernis te leren. Loop het bos in om de hoek en ga aan de gang. Leer een pothanger maken. Maak eens vuur als het zeiknat is. En verdiep je in de planten om je heen. Leuk met kinderen erbij en essentieel, want kinderen hebben de toekomst. Het gaat om het vergaren en toepassen van kennis. Leren door het te doen. In 2011 heb ik bij Rene Nauta’s en Beke Olbers ‘Extra Survival’ de basiscursus bushcraft gedaan. Een geweldige ervaring die ik iedereen kan aanbevelen. Tijdens die cursus besloot ik ook dat ik mijn kennis, ervaring en enthousiasme graag wil delen met wie wil. Na een periode van bezinning heb ik toen mijn eigen bedrijf opgericht.

Meer belevenissen van Philip

Reviews

Er zijn nog geen reviews.

Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een review schrijven.

Nijmegen, Nederland

Gerelateerde producten

Wil je wekelijks een leuke belevenis in je mailbox?