Ontvang wekelijks inspiratie voor bijzondere belevenissen in je mailbox

Amerikaans houtskool-barbecueën bij BBQ-masterchef Jan!

Toen ik kennis maakte met Wow2do was ik direct heel enthousiast over het concept. Ik heb zelf ook menigmaal voor de vraag gestaan hoe een leuk, interessant en gezellig evenement te organiseren voor een groep (jaarclub/dispuut, bedrijfsuitje, sportteam, etc.) en dat was steeds een heel gezoek en gepuzzel.

Nu met Wow2do, heb je ineens een enorme keuze aan belevenissen bij elkaar op één website waarin je ook nog eens heel makkelijk en effectief kan zoeken. Dus dat sprak me direct aan. En ik had nóg een reden om gelijk heel enthousiast te zijn en dat is dat ik een fervent houtskool barbecue-kok ben en dat ik mijn enthousiasme, kennis en ervaring op dat gebied graag deel met anderen.

Kortom, snel na mijn kennismaking met Wow2do, heb ik mijn cursus Amerikaans houtskool-barbecueën als belevenis aangeboden op Wow2do. In eerste instantie ben ik vooral zelf deelnemers gaan werven onder mijn eigen familie- en kennissenkring. Maar via Wow2do meldde zich al vrij snel een jaarclub van een Rotterdamse studentenvereniging. Ik heb in de afgelopen paar weken mijn barbecue-kookcursus voor het eerst mogen organiseren voor twee verschillende groepen.

De eerste kookcursus heb ik gegeven bij Kerkhof Laren die zelf dealer is van Weber-Stephen barbecues, dus dat was een heel geschikte locatie. De tweede cursus heb ik georganiseerd bij een van de cursisten thuis en dat was ook een bijzondere ambiance.

Houtkool barbecueën

Barbecueën in Amerika is anders dan Nederland, in die zin dat men meestal gewoon voor het eigen gezin en voor een gewone maaltijd (aan tafel) een of meer gerechten klaarmaakt op de barbecue. En daar komt dus geen enkele salade, stokbrood, Calvésaus, satésaus aan te pas. En dat betekent ook dat je daarvoor goede kwaliteit eten gebruikt. En ten slotte ben je daarmee niet aan een bepaald jaargetijde gebonden, vooral omdat er een deksel op de barbecue is.
Verder gril ik hoofdzakelijk indirect waardoor de barbecue een soort oven wordt en je met minimale moeite geheid een heerlijk gerecht klaar maakt. Ik durf zelfs te stellen dat het klaarmaken van een gerecht op de gril nauwelijks langer duurt dan met fornuis/oven in de keuken.

Ik heb voor mijn cursus een heel uitgebreide handleiding geschreven met daarin meer dan 40 heerlijke voor-, hoofd- en nagerechten. Deze handleiding blijkt heel erg handig omdat daardoor de deelnemers gewoon lekker konden meedoen zonder dat ze werden afgeleid door de precieze recepten, want deze konden ze gewoon achteraf op hun gemak nalezen in de handleiding die ze per e-mail thuis ontvingen.

Tijdens de cursus had ik 4 Weber houtskoolbarbecues tot mijn beschikking waarop we een volledig diner klaarmaakten met de volgende recepten (ongeveer in volgorde van het klaarmaken): cake voor bij de koffie, rode bieten, Indiase papadums, dipsaus van gegrilde groente, spiezen met verse garnalen, lamsrack met Indiaas naanbrood en groentedipsaus, hele zeebaars, hele kippen en rollade, nasi goreng gebakken in de wok.

Ik kreeg erg leuke reacties op de gerechten die we maakten en vooral dat de Amerikaanse cake zo enorm lekker was, dat de kip zo ongelofelijk sappig en mals was (en toch helemaal gaar), dat je de vis gewoon in 20 minuten zonder aluminiumfolie en zonder 1 keer te draaien perfect gaar krijgt, dat de bieten zo’n bijzonder intense smaak hadden en dat de nasi gewoonweg heel avontuurlijk om te maken was en bovendien heerlijk smaakte (met dank aan de trassi).

Kortom, we hadden twee heel geslaagde barbecuecursussen waarin we heel gezellig en plezierig konden koken, gezellig konden borrelen, heerlijk hebben gegeten terwijl er genoeg tijd was voor gezelligheid. Heb je interesse, dan maak ik er voor jouw groep ook graag een geslaagde culinaire middag van!

Door: Jan Ketelaar
Datum: 11 juli 2016

Wil je wekelijks een leuke belevenis in je mailbox?