Ontvang wekelijks inspiratie voor bijzondere belevenissen in je mailbox

Echt stoer: een clinic Sambo worstelen!

Sambo: zelfverdediging zonder wapens

Onlangs was Wow2do op bezoek bij Steef Boomgaard. Steef geeft al meer dan 30 jaar les in Sambo (in het Russisch: самбо). Sambo is van oorsprong een Russische vechtsport die valt te omschrijven als een Russische vorm van judo. Het betekent ook zelfverdediging zonder wapens en is een verplichte sport in het Russische en Israëlische leger.

Ben je als vriendenclub op zoek naar iets echt stoers? Of wil je met je vriendinnen leren om jezelf te verdedigen in een bedreigende situatie? Dan is dit een geweldige clinic!

Hoe komt Steef aan die passie?

Steef werd al op jonge leeftijd ingewijd in de wereld van de sambo. De passie voor deze sport werd hem bijgebracht door Chris Dolman, de  godfather van de Nederlandse freefight met 50 nationale en internationale titels in onder andere judo, sambo en mixfight. Als Steef je binnenleidt in het thuishonk van de vechtsport, sportschool Pancration in Amsterdam-Noord, dan snap je zijn liefde voor sambo. Overal hangen posters en onderscheidingen van indrukwekkende titelgevechten en je merkt dat alles tot in de puntjes georganiseerd is. Er is een grote ruimte, inclusief een ‘ring’, om de sport te beoefenen en een sportschool met de nieuwste fitnessapparatuur. Er is een bar met allerlei voorzieningen en uiteraard kleedkamers met kluisjes en een kleine sauna.

Steef is bijna iedere avond in de sportschool te vinden, om te trainen of om les te geven. Want dat laatste vindt hij het mooiste wat er is: om anderen te leren hoe je je door middel van sambo zekerder voelt op straat en je, zoals hij dat zo mooi zegt, bodyguard van jezelf wordt.

De clinic

Tijdens de clinic vertelt hij eerst de basisregels van sambo. Daarna leert hij je een aantal technieken hoe je ook zelf kan handelen in moeilijke situaties, of om iemand anders de helpende hand te bieden. Deze twee uur durende clinic is zowel leuk voor mannen als vrouwen. Voor mannen om je een keer toch een beetje ‘klein’ te voelen in de wereld van de vechtsport legendes. En voor vrouwen om je beter in je vel te voelen in onveilige momenten. En als je dan elkaars zweet ‘geproefd’ hebt dan staat er een ijskoud sportdrankje en een lekker broodje voor je klaar en kan je luisteren naar de mooie Amsterdamse verhalen van Steef. Kortom, een echte aanrader!

 

Wil je wekelijks een leuke belevenis in je mailbox?